Varázskonyha az RTL Klub Hírekben

VI. Országos Farsangi Fánkfesztivál

Varázskonyha csapatunk még szinte ki sem pihente a kocamuri fáradalmait, máris itt a következő feladat, ami nem kisebb, mint a VI. Országos Farsangi Fánkfesztivál. A tavalyi hagyományt követve, most is a különleges fánkok kategóriáját céloztuk meg, természetesen néhány újítással. Készítettünk sajtkrémes fánkot, mandulalikőrös,fahéjas fánkot gyömbéres szilvalekvárral, kókuszos banánfánkot csoki öntettel, almafánkot narancsos almaszósszal és kolbásszal töltött burgonyafánkot fűszeres öntettel, különösen ez utóbbi nagy sikert aratott a kóstolók körében. Fáradozásunkat a zsűri idén is emlékéremmel jutalmazta.

{phocagallery view=category|categoryid=22|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

ZalaiHírlap - Éva néni varázskonyhája

Nagykanizsa – Pizza, hamburger, zacskós leves és félkész ételek tömkelege. A „műanyag" és egészségtelen ételek ellen indított harcot, Fenyvesi Károlyné a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampusz kollégiumának gondnoka.

Varázskonyha csapata főzés közben
Fenyvesi Károlyné Éva néni és csapata épp varázsolnak. Friss és egészséges hozzávalókból készül az újabb zalai finomság az egyetem kollégiumában (Fotó: Szakony Attila)

ZalaiHírlap - Kocamuri: móka és kacagás

Nagykanizsa -– – Pálinka felismerés, macifröccs ivás időre, Bálint napi szerelem teszt és mókás szlalomozás az Erzsébet téren. Az előző évekhez hasonlóan kreatív feladatok várták az egyetemista és középiskolás csapatokat a Pannon Egyetem Nagykanizsai (PEN) kampuszán tegnap megtartott a 11. Kocamurin.

 Varázskonyha Kocamuri közben

KanizsaTV - Répafesztivál 14. alkalommal

A zsűri szerint idén a tavalyinál jobb ételekkel neveztek a versenyzők hiba, csak néhány esetben fordult elő.

{flv}0121_Repafozo_1{/flv}

A "Varázskonyha" újabb sikere

Varázskonyha csapatunk az idén is részt vett, az immár 14. alkalommal megrendezett Miklósfai Répafőző Fesztiválon. Az idei évben 26 csapat nevezett e jeles eseményre, 32 fajta ételt felsorakoztatva a zsűri asztalán. Hagyományos "egytál" répaétel kategóriában füstölt húsos, tejfölös répát készítettünk hajdinás húsgombóccal, mely elnyerte az előkelő 2.helyezést. A különlegességek kategóriájába pedig vajban karamellizált répával töltött csirkemellet készítettünk sajtmártással, illetve egy meleg előételt, paradicsomos, gyömbéres kerekrépát csőben sütve, fehérbor mártással.

{phocagallery view=category|categoryid=21|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

OktoPEN 2013

Az idei évben, október 15-én került megrendezésre hagyományos rendezvényünk, az oktopen: fáklyás felvonulással, vetélkedőkkel, közös vacsorával, melynek most is a kollégium adott otthont. A vacsorát idén is a "varázskonyha" készítette, ízletes paprikás burgonya volt a menü, de az illatos forralt bor sem maradhatott el. A jól sikerült estét a játékosság és a jókedv jellemezte, újabb lépést téve a közösség formálása és összetartása útján.

X. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Jó pár évvel ezelőtt, 2004-ben néhány lelkes ember megálmodta és lerakta az alapjait e színes gasztronómiai és kulturális eseménynek, mely napjainkra az év legnagyobb eseményévé nőtte ki magát városunk életében. Mi több, Nyugat-Dunántúl egyik legrangosabb rendezvénye, melynek fontos részét képezi a főzőverseny, ahol két kategóriában lehet indulni. Az egyik, a dödölle kategória, a másik a tájjellegű + desszert kategória.

Varázskonyha csapatunk mindkét kategóriába nevezett, így kezdetét vette a lázas készülődés. Sem csapatom tagjainak, sem nekem nem volt semmilyen tapasztalatom, még látogatóként sem voltunk a korábbi dödölle fesztiválokon, ezért saját elképzelésünkre hagyatkozhattunk csak, illetve a verseny szabályait figyelembe véve kezdtünk bele a feladatba.

A verseny napján szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a többi versenyző mennyivel tapasztaltabb nálunk, de akkor már nem volt visszaút, beleadtuk a szívünket, a lelkünket, na meg a főzőtudományunkat. Az ételeket részben a helyszínen készítettük, részben pedig ott fejeztük be, amit már előkészítettünk. Nem kis feladat, a körülmények ismeretében, hiszen nem egy jól felszerelt konyhában, hanem az utcára kitelepülve kell a legjobbat kihozni a lehetőségekből.

Az öt fős, mesterszakácsokból álló szakértő zsűri - melynek tagjait a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Hagyományőrző Szekciója delegálja - különböző szempontok szerint, pontozással értékeli az előre meghatározott időre elkészített ételeket. A csapatok az elért pontok alapján, egy minimum szint elérése után, bronz, ezüst, arany minősítést szerezhetnek. A legtöbb pontot elért étel az abszolút győztes. A zsűri munkájában a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Krivács András, elnökhelyettese Ambrus György is részt vett. Továbbá Várhelyi Miklós, Venesz - díjas és aranysapkás mesterszakács nyitotta meg a főzőversenyt.

Gyorsan eljött az idő, hogy a dödölle kategóriában a zsűri elé vigyük a frissen elkészített ételt, ami kukoricás dödölle volt, lilahagymás saját készítésű házi sajttal, kacsatepertővel, pirított hagymakarikákkal, házi tejföllel. Hamarosan vinnünk kellett a tájjellegű ételünket, ami göcseji gombás tokány volt zsemlegombóccal. Ezután volt kétórányi szünetünk, mialatt kényelmesen el tudtuk készíteni a desszertet, aludttejes prószát kínáltunk saját házi készítésű banános eperlekvárral. A versenyt teljesítettük, fellélegeztünk, amit tudtunk megtettünk, vártuk az eredményhirdetést abban a tudatban, hogy először vagyunk itt, tőlünk sokkal tapasztaltabbakkal, felkészültebbekkel álltunk ki versenyezni.

Az igazi meglepetés még hátra volt! Mindkét kategóriában ARANY fokozatot szereztünk!! Közben eltelt egy hét, még mindig alig hiszem, szerencsére itt vannak az oklevelek, mint kézzel fogható bizonyítékok! Az összefogás, a csapatmunka ereje újra meggyőzött bennünket, hogy érdemes vállalkozni nehezen elérhető feladatokra is.

{phocagallery view=category|categoryid=18|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

III. Vándor Fakanál Főzőverseny

A Nagyrécse Község Önkormányzata szervezésében megrendezett falunapi főzőversenyre a kanizsai kampusz is kapott meghívást. Ezért a versenyen a varázskonyha csapata képviselhette intézményünket.
A harmadik alkalommal megrendezett Vándor Fakanál Főzőverseny volt a délután főszereplője, ahova több mint 40 csapat nevezett.
A látvány sem volt akármilyen, az iskola mögötti parkban, hatalmas lombkoronájú fák alatt felállított megannyi sátor és akkor még nem szóltunk a bográcsokból felszálló illatokról.
Természetesen mindenki elsősorban a saját ételével foglalatoskodott, de azért látható volt, hogy remek ételek fognak itt ma délután versenybe szállni.
Csapatunk is jó nagy bográccsal készült, melyben zöldséges aprópecsenyét készítettünk. A zsűri kóstolása után a kampusz dolgozói jó étvággyal fogyasztották el a kellemes ételt, megállapítva, hogy a bográcsban főzött ételnek nincsen párja. A zsűri is hasonlóképpen vélekedhetett, már csak azért is mivel az idei évben nekünk ítélte a fődíjat.
Már nem is tudom, hogy a meglepetés vagy az öröm volt nagyobb, amikor kimondták a nevünket, és igen, a Varázskonyha elhozta a nagyrécseiek büszkeségét, az Arany Fakanál díjat.
Vándordíj lévén, egy teljes évig marad nálunk, miénk lesz a megtisztelő feladat,hogy a következő versenyen továbbadjuk a jövőbeni nyertesnek, vagy esetleg megvédjük!

{phocagallery view=category|categoryid=19|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Egészség - a mosoly birodalma

A Murakeresztúri Római Katolikus Plébánia az egészség és az egészséges életmód témájának jegyében invitálta a helyi családokat a háromnapos rendezvényre, ahol számos, a témához kapcsolódó előadás, egészségügyi állapotfelmérés, egészséges ételek bemutatója és szórakoztató gyermekprogramok várták az érdeklődőket. A megtartott programsorozat célja az volt,hogy egészséges életmód fontosságát megismertesse, emberközelibbé tegye, ezáltal az életminőség javítását támogassa.
A Varázskonyha, a programsorozat "Fókuszban az egészséges ételek" elnevezésű program kidolgozását, elkészítését és bemutatását vállalta fel. Ennek keretében a szülők megismerhették az egészséges táplálkozás fortélyait, a recepteket, az elkészítési módokat és egyúttal meg is kóstolhatták az ételeket.
Az előételek kóstolójában szerepelt: natur, petrezselymes, lila hagymás házi készítésű sajt, házi füstölésű sonkából készített sonkakrém magos kenyérrel.
A húsételek között megtalálható volt a spenótos csirkemell, a csirkefalatok sörtésztában, a szezámmagos fasírtgolyók és nem utolsó sorban a grillen sütött csirke, mangalica és sertésfalatok. A köretek között volt a zöldséges barna rizs, karfiolpüré és a saláták közt is találhattak tartalmasabb, mint a tonhalsaláta vagy a tésztasaláta, illetve könnyebb salátákat, mint a hagymás paradicsomsaláta és a kapros,tejfölös uborkasaláta.
A sütemények is nagyon népszerűek voltak: reform kókuszgolyó, csokis meggyes keksz, gyömbéres rozskeksz.
Talán felmerülhet a kérdés, hogy mitől egészségesebbek ezek az ételek. A válasz sem egyszerű, hiszen nagyon sokat hallunk erről a témáról, számtalan elmélet létezik, hogy mi az egészséges táplálék. Amikor hozzáfogtam, hogy kidolgozzam azt az ételcsoportot, amit majd erre a programra elkészítünk és bemutatunk, akkor a saját, konyhában eltöltött több évtizedes tapasztalataimat hívtam segítségül. Régóta híve vagyok az ételek egészségessé alakításának, sőt a Varázskonyha is ebben a szellemben jött létre.
Az általam képviselt elmélet az, hogy a hagyományosan elkészített ételek alapanyagait próbálom felcserélni egészséges alapanyagokra. Nem használok tartósítószerrel készült alkotórészeket, a friss zöldségeket részesítem előnyben, lehetőleg őstermelőtől vásárolok, a házi készítésű alapanyagokat keresem elsősorban. Természetesen korunkban már nem lehet teljesen kiszorítani a kevésbé egészséges alapanyagokat, de mindenképpen törekednünk kell arra, hogy legalább csökkentsük ezeket.
Tulajdonképpen a lényeg röviden: a környezetünkben megtalálható,természetes alapanyagok felhasználásával már nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy egészségesebben étkezzünk.
A murakeresztúri étel bemutatóra csak olyan zöldségek kerültek felhasználásra, amelyek szinte minden ügyes kezű háziasszony kertjében megtalálhatók, kivéve talán a citromot.
Sőt szerencsésebb esetben a csirke, a sertéshús, a tojás vagy a tej is lehet saját alapanyag, vagy akár saját fűszerkertet is lehet nevelni.