ZalaiHírlap - Éva néni varázskonyhája

Nagykanizsa – Pizza, hamburger, zacskós leves és félkész ételek tömkelege. A „műanyag" és egészségtelen ételek ellen indított harcot, Fenyvesi Károlyné a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampusz kollégiumának gondnoka.

Varázskonyha csapata főzés közben
Fenyvesi Károlyné Éva néni és csapata épp varázsolnak. Friss és egészséges hozzávalókból készül az újabb zalai finomság az egyetem kollégiumában (Fotó: Szakony Attila)

Éva néni feltett szándéka, hogy az egyetemistákat, köztük a számok hálójában gondolkozó mérnök-informatikus hallgatókat is megtanítsa a konyhaművészet rejtelmeire. Varázskonyhája negyedik éve működik sikerrel, hiszen sokak járnak a főzősuliba, s amellett, hogy megtanulták a fűszerek neveit, kiválóan aprítanak hagymát, számos finom recepttel gazdagodtak.

- Eddig a basic (alapvető) dolgok, mint például csirke-rizs-zöldség kombináció elkészítésére voltam kalibrálva – mondta a 20 éves Csillag Szabolcs mérnök-informatikus szakos hallgató. – Aztán a szobatársaktól hallottam, hogy a Varázskonyhában minden hétfő este csoda történik, s mivel szeretem a hasamat, érdekelt az emlegetett gasztróélmény. Valóban jó döntés volt, hiszen Éva néni jóvoltából új megvilágításba került a főzés, például a köretek terén kinyílt előttem a világ, kiderült, hogy van élet a rizsen és a burgonyán túl is.

A fiatal szerint a főzés örömén túl jó társaság jött össze, a közös beszélgetések, az új felfedezések előreviszik a foglalkozásokat.
- A Varázskonyha program gondolata még 2010 áprilisában született, egy olyan délutánon, amikor kollégisták már a sokadik pizzát rendelték, s rendületlenül sütötték a tojásrántottát, közben pedig kevergették a zacskós levest vagy tésztát a konyhában – mesélte Fenyvesi Károlyné Éva néni. – Sok káros tartósítószertől óvnám meg a fejlődő szervezetüket, ha a készételek háttérbe szorulhatnának, s helyettük friss alapanyagokból mégis egészségesebb és persze gazdaságosabb ételt készítenék – a tanulók hathatós segítségével.

Az ötletből néhány hónap elteltével valóság lett és a kollégium két konyhájában elindult a közös munka. Még Éva nénit is meglepte a komoly érdeklődés, ugyanis már az első foglalkozásra tíz fős csapat gyűlt össze. Lelkesen tanulták az alapvető mechanizmusokat, kezdve a konyha tisztán tartásán, a mosogatáson, az alapanyagok előkészítésén, a fűszerek megismerésén át egészen a konyhatechnológiai eljárások elsajátításáig. Hétről hétre büszkeséggel töltötte el, hogy lelkesen segítenek, bátran nyúlnak a fűszerekhez, s tudják mihez használhatják.

- A konyhánkban a fűszerek nincsenek felcímkézve, illatról, ízről és tapintásról tanulták meg a gyerekek, melyiket és milyen ételben szabad használni – így a program vezetője. – A mérnök-informatikusoktól eléggé távol állt a konyhaművészet, de szerencsére az ő esetükben is számos sikerélményt könyvelhettem el. Boldogsággal tölt el, amikor látom serénykedni őket a tűzhely körül, hiszen egymást segítve készítjük az ételeket, minden héten másfajta ínyencség kerül az asztalra.

Fenyvesi Károlyné gyermekkorában muraszemenyei dédmamájától sokféle hagyományos zalai ételt készített, sőt férjére és két fiára rendszeresen főz. Ettől függetlenül úgy érezte az egyetemisták előtt akkor maradhat hiteles, ha „papírral" is igazolja a tanácsait. Persze nem csak ez hajtotta, mindig is érdekelte a tudomány, ezért egy képzésen és szakács szakmunkás bizonyítványt szerzett. Oktatója és mestere Nagy Józsefné Ildikó szavaira még ma is emlékszik, aki a minőségre és az igényességre helyezte a hangsúlyt, épp úgy mint Éva néni.

- Lehet, hogy kissé ellentmondásosnak tűnhet, hogy zalai, szaftos ételek egészségesek is lehetnek, de bizony elkészíthetjük ebben a formában is – folytatta. – Viszont tudomásul kell venni azt a tényt, hogy nem mindegyik fajta engedi meg a változtatást. Azért pedig, hogy ízletesek és jó minőségűek maradjanak, mindig a piacon a kiskanizsai őstermelőktől friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolok. Előfordul, hogy saját forrásból, máskor viszont a fiatalokkal dobjuk össze a pénzt, ugyanis olykor akár több napra elegendő adagot főzünk.

A receptek túlnyomó része egy gutorföldei asszony leírásaiból és saját fejlesztésekből származnak, s a fiataloknak szerencséjük van, hiszen Éva néni saját elmondása szerint a karakteresebb íz kedvéért gyakran kísérletezik, mely számukra is lehetőséget nyújt az újításra. Sőt gyakran más nemzetek konyhájának finomságaiból szemezgetnek, például a francia hagymaleves az egyik kedvencük.

Egyikük, a 22 éves mérnök-informatikus Kondákor Balázs több, mint egy éve rendszerese látogatója a hétfői összejöveteleknek, ahol mindig jó a hangulat, hiszen együtt készítik a kettő, sőt olykor három fogásos vacsorákat. A különféle levesek mellett tartalmas főétel, változatos köretekkel kerül a szépen megterített asztalra, sőt különleges alkalmakkor desszert is készül.

A lendületet és az egyetemisták töretlen fejlődését látva Fenyvesi Károlyné és maroknyi csapata a környék gasztronómiai fesztiváljait is célba vette. Először két évvel ezelőtt a Miklósfai Répafőző Fesztiválra neveztek füstölt csülkös babos répával, s akkor nem jártak sikerrel, ahogy egy évvel később sem. A zsűri ugyan nem adott díjat a finomságukra, viszont a közönség egy szempillantás alatt megette a karakteres ízzel hódító ételt. A Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszának tagjait a lelkesedés továbbra is hajtotta, s tavaly nyáron elindultak a nagyrécsei vándor fakanál versenyen, ahol megtört az átok, s 40 csapat közül bográcsban készített zöldséges aprópecsenyével elnyerték a legmagasabb, aranyfakanál díjat.

- A főzőcsapat oszlopos tagjával, Németh Zoltánnal az őszi dödölle fesztiválról sem hiányozhattunk – tette hozzá Éva néni. - Megérte, hisz két arany fokozatot kaptunk a kukoricás dödölle lilahagymás házi készítésű sajttal, kacsatepertővel és pirított hagymakarikávál elnevezésű ételünkre valamint a göcseji gombás tokányra zsemlegombóccal.

A PEN kollégiumi csapata már nagy erőkkel készül a jövő hétvégi országos fánkfesztiválra, ahol a különleges édességek kategóriában csillogtatnák meg tudásukat. Ezért a holnapi foglalkozáson valószínűleg fánk variációkat próbálnak ki, hogy lenyűgözzék a zsűrit.

 

Benedek Bálint

 

Link: http://zaol.hu/hetvege/eva-neni-varazskonyhaja-1605250