A Kanyssa Hallgatói Alapítvány által nyert pályázat keretében a kanizsai kampusz öntevékeny körei, többek között a Varázskonyha csapata is támogatásban részesült. A támogatás összegét eszközbeszerzésre fordítottuk, melyeknek nagy hasznát veszük a csoportfoglalkozásokon, illetve a rendezvények alkalmával is.
Köszönjük a támogatást!

Az év legnagyobb rendezvénye a „Kocamuri", minden februárban lázban tartja a varázskonyha csapatát. A két napos rendezvény első napja a disznó szétdarabolásával és feldolgozásával telik. Ezen a napon készül a májas hurka, a frissen töltött kolbász, a zsír kisütésével a tepertő, a húsok osztályozása, besózása, a másnapi főzéshez, sütéshez előkészítése. A második napon amíg a hallgatók a kocatúra köreit róják, addig a varázskonyha az esti disznótoros vacsora elkészítésén dolgozik gőzerővel. A vacsora a hagyományos zalai disznótor ízeit, emlékeit hivatott felidézni, nem kis örömet okozva ízlelőbimbóinknak. De a közös vacsora szimbóluma az összetartozásnak, az együtt gondolkodásnak, a közösségformálásnak is. És végül a kínálat: füstölt csülkös, babos répa, májas hurka, sült kolbász, pecsenye, kolbásszal töltött karajszeletek, rántott szelet, pörkölt, sült káposzta.

Varázskonyha csapatunkkal részt vettük a 2015.február 14-én megrendezésre kerülő VII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon. Az idei évben 8 féle fánk volt a kínálatunkban, farsangi fánk, csörögefánk, mandulalikőrös, fahéjas fánk, kókuszos banánfánk, mazsolás túrófánk és a sós ízek kedvelőinek sajtkrémes fánk, burgonyafánk kolbászos töltelékkel és olívás, fetasajtos töltelékkel. Jó hangulatban,kellemesen telt a napunk, hiszen a közönség szerette a fánkjainkat és kollégáink közül is sokan kilátogattak a fesztiválra, egyúttal bennünket is megtisztelve jelenlétükkel.

A varázskonyha szemszögéből nézve a 2015. év első megmérettetése az immár 15. alkalommal megrendezett Miklósfai Répaverseny, melyre az idén is beneveztünk. Az idei évben három kategóriába lehetett nevezni , a hagyományos, savanyított répából készített ételek kategóriába, a különleges ételek kategóriába és a répás édességek kategóriába. Csapatunk az első két kategóriát célozta meg, de a helyszínen kiderült, hogy a savanyított répából készült ételünket a különlegességekhez kell nevezni. Máig érhetetlen számomra, hogy miért, hiszen a meghirdetett kritériumokat teljesítettük. Így hát a benevezett mindkét ételünk azonos kategóriába került, ezáltal egymással is versengve...Szerencsére az örömünket ez a kis közjáték sem tudta elrontani, a füstölt csülkös, tejfölös, árpagyöngyös húsgombóccal készített répánkat I. helyre értékelte a zsűri. A másik ételünk „csak" szóbeli dicséretet kapott a zsűritől, amely vajban karamellizált répával töltött csirke volt fűszeres kerekrépa szósszal.

Az ősz első közösségformáló rendezvénye a már hagyományos „OktoPEN". A vidám, vetélkedős, fáklyás felvonulós rendezvényre október 14-én került sor a kollégiumban. Az idei vacsora tartalmas gulyásleves volt házi csipetkével, majd folytatódott zenés, táncos mulatsággal, természetesen a város egyik szórakozóhelyén.

A XI. Bor és Dödölle Fesztivál a város életében az év legrangosabb fesztiválja. Részben azért, mert nagy múltra tekint vissza, részben pedig azért, mert hatalmas látogatottságot vonz. Az ország minden területéről, sőt külföldről is lehet találkozni vendégekkel. Két fő témakörben lehet a versenyen indulni, az egyik a dödölle kategória, amelyben a hagyományos zalai dödöllét kell elkészíteni, illetve az alapételt továbbgondolni. Ezen kívül a nagyközönség részére kóstolási lehetőséget biztosítani és mint a több éves gyakorlat mutatja, dödölléből nem lehet eleget készíteni. A másik témakör a tájjellegű ételek kategória, ahol egy zalai hagyományos étellel lehet nevezni és természetesen itt is fontos a nagyközönség kóstoltatása. A feladat nem egyszerű, de 7 fős csapatunk jól megoldotta, ezt is. Dödölléből készítettünk hagyományos, kukoricás, paradicsomos- bazsalikomos, spenótos-fokhagymás változatot is. A tájjellegű kategóriában füstölt csülkös, tejfölös répát készítettünk hajdinás húsgombóccal, ami olyannyira jól sikerült, hogy a szakmai zsűri az előkelő I. helyre értékelte. Talán nem vagyok elfogult, ha azt gondolom, hogy a varázskonyha ismét bizonyította létjogosultságát. A kitartó, szorgalmas munka meghozta gyümölcsét, tükrözve a közös munkában lelt örömet.

{phocagallery view=category|categoryid=23|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Varázskonyha csapatunk az idén is részt vett a Nagyrécsei Falunap keretében rendezett főzőversenyen, ahova munkahelyi és baráti társaságok jelentkezését várták. Egyetemünk dolgozói közül is jó néhányan kilátogattak, kellemes környezetben, kötetlen beszélgetéssel telt a délután, miközben a varázskonyha elkészítette a vacsorát. Göcseji gombás tokányt főztünk zsemlegombóccal, ami szabadtűzön, bográcsban nem volt egyszerű feladat. Az idei versenyt a Nagyrécseiek csapata nyerte, a mi feladatunk pedig az volt, hogy a tavaly elnyert „Arany Fakanál" vándor díjat átadjuk az idei győzteseknek, akik szintén egy teljes éven át őrizhetik, mielőtt továbbadják a jövő évi nyerteseknek.

{phocagallery view=category|categoryid=24|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}

Több éves hagyományra tekinthet vissza a „Tavaszváró Kondér Party", mely az idei évben május 6-ra esett, szervezése a kollégiumi nevelőtanárok munkáját dicséri. A jó idő lehetővé tette, hogy szabadtéri programokat is tervezzenek, illetve a kollégiumban jó hangulatú csapatok vetélkedője zajlott. Az esti órákra alaposan megéhezett hallgatókat pedig ízletes, tartalmas pörkölt várta, amelyet a varázskonyha csapata készített el.

Kaszón vacsorázik a PEN

A varázskonyha csapata készítette, 2014. április 16-án Kaszón rendezett „Zöld nap" vacsoráját is, ami szabadtűzön, két nagy bográcsban elkészített paprikás krumpli volt. Nagyon jó hangulatú délután sikeredett a jó levegőn, a festői környezetben, még az sem tudta elvenni a kedvünket, hogy viharos szél fújt. A vacsora előtti szalonnasütés meg egyenesen fenséges volt!

Mégtöbb kép itt érhető el: http://uni-pen.hu/multimedia/fenykep-galeria/event/2014-04-16-kaszo

Az idei évben először került megrendezésre, az Interspar szervezésében a Gulyásfesztivál, melynek a Kanizsa Centrum adott otthont 2014.április 05-én. Ha főzőverseny, akkor a varázskonyhának ott a helye, gondoltuk mi. A helyszínen jött a felismerés, hogy a parlamenti választások előtti napon ez nem más, mint a pártok harca a választópolgárok szavazataiért. Mit tehettünk, mindentől független szemlélettel, kifejezetten rossz időjárási körülmények között, becsülettel végigcsináltuk a napot. Bár nem sikerült nyernünk a versenyen, de az általunk készített hansági gulyás nagy sikert aratott a kóstolók körében.

Az oldalt készítette és karbantartja az e-Planet