KanizsaTV - Répafesztivál 14. alkalommal

A zsűri szerint idén a tavalyinál jobb ételekkel neveztek a versenyzők hiba, csak néhány esetben fordult elő.

{flv}0121_Repafozo_1{/flv}

 26-an neveztek a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület által a hétvégén 14. alkalommal megrendezett répafőző fesztiválra. A helyiek mellett Nagykanizsáról, Surdról és Murakeresztúrról is érkeztek versenyzők, hagyományos és különleges répás ételekkel.

A nyolc fős zsűri nem sokkal dél után kezdte meg munkáját. A tagok néhány óra leforgása alatt összesen 34 savanyított répából készült egytálételt, illetve répás ételkülönlegességet kóstoltak. A zsűri szerint idén a tavalyinál jobb ételekkel neveztek a versenyzők. Hiba, csak néhány esetben fordult elő.

Prikryl József, mesterszakács:
„Amikor a kerékrépa tejjel találkozik, ha nincs jól kezelve, kesernyés ízű lesz az étel. A bab esetleg nincs megfőzve, vagy nem egyszerre főttek meg az alapanyagok."

A fesztiválra ellátogatókat a kora esti hivatalos megnyitón Cseresnyés Péter köszöntötte. A polgármester a miklósfaiak kitartását méltatta, melynek köszönhetően évről-évre egyre nagyobb sikerrel rendezik meg a programot. Cseresnyés Péter beszédében a fesztivál jövőjéről is szólt.

Cseresnyés Péter, polgármester:
„Megérdemli, hogy nagyobb fesztivál legyen belőle, városi rendezvényként, természetesen a miklósfaiaktól nem elvéve ezt a hatalmas programot. Az országnak szeretnénk bemutatni, hogy Miklósfán, Nagykanizsa városrészében milyen értékeket őriznek évtizedek óta, akik itt élnek."

A polgármester szavai után kulturális műsor következett, színpadra léptek sok más mellett a Miklósfai Szirének, valamint Leblanc Győző és Tóth Éva. Az estet a répás ételek kóstolása, valamint bál zárta. A programról hosszabb összeállítást pedig e heti ABC magazinunkban láthatnak.

Eredmények. Hagyományos ételek: 1. Zalai füstölt babos répa (Nagykanizsai Penzió közétkeztetés felsőfokon), 2. Füstölt húsos tejfölös répa, hajdinás húsgombóccal (Pannon Egyetem nagykanizsai varázskonyhája), 3. Tejfölös csülkös répa (Miklósfai postás lányok). Különleges ételek: 1. Répás-almás krémes (Imrei György Nagykanizsa), 2. Meggyes aszalt szilvás rétes és fahéjas almás rétes (Mindenki Háza), 3. Kifli kolbászos répás töltelékkel (Imrei Mária Nagykanizsa). Szakmai különdíj: Lesták András és Eszter (Miklósfa, desszert tál variációk). Közönség díj: Zalai füstölt babos répa (Nagykanizsai Penzió közétkeztetés felsőfokon).

 

Link: http://www.kanizsatv.hu/hirek/10778/repafesztival-14-alkalommal/