Egészség - a mosoly birodalma

A Murakeresztúri Római Katolikus Plébánia az egészség és az egészséges életmód témájának jegyében invitálta a helyi családokat a háromnapos rendezvényre, ahol számos, a témához kapcsolódó előadás, egészségügyi állapotfelmérés, egészséges ételek bemutatója és szórakoztató gyermekprogramok várták az érdeklődőket. A megtartott programsorozat célja az volt,hogy egészséges életmód fontosságát megismertesse, emberközelibbé tegye, ezáltal az életminőség javítását támogassa.
A Varázskonyha, a programsorozat "Fókuszban az egészséges ételek" elnevezésű program kidolgozását, elkészítését és bemutatását vállalta fel. Ennek keretében a szülők megismerhették az egészséges táplálkozás fortélyait, a recepteket, az elkészítési módokat és egyúttal meg is kóstolhatták az ételeket.
Az előételek kóstolójában szerepelt: natur, petrezselymes, lila hagymás házi készítésű sajt, házi füstölésű sonkából készített sonkakrém magos kenyérrel.
A húsételek között megtalálható volt a spenótos csirkemell, a csirkefalatok sörtésztában, a szezámmagos fasírtgolyók és nem utolsó sorban a grillen sütött csirke, mangalica és sertésfalatok. A köretek között volt a zöldséges barna rizs, karfiolpüré és a saláták közt is találhattak tartalmasabb, mint a tonhalsaláta vagy a tésztasaláta, illetve könnyebb salátákat, mint a hagymás paradicsomsaláta és a kapros,tejfölös uborkasaláta.
A sütemények is nagyon népszerűek voltak: reform kókuszgolyó, csokis meggyes keksz, gyömbéres rozskeksz.
Talán felmerülhet a kérdés, hogy mitől egészségesebbek ezek az ételek. A válasz sem egyszerű, hiszen nagyon sokat hallunk erről a témáról, számtalan elmélet létezik, hogy mi az egészséges táplálék. Amikor hozzáfogtam, hogy kidolgozzam azt az ételcsoportot, amit majd erre a programra elkészítünk és bemutatunk, akkor a saját, konyhában eltöltött több évtizedes tapasztalataimat hívtam segítségül. Régóta híve vagyok az ételek egészségessé alakításának, sőt a Varázskonyha is ebben a szellemben jött létre.
Az általam képviselt elmélet az, hogy a hagyományosan elkészített ételek alapanyagait próbálom felcserélni egészséges alapanyagokra. Nem használok tartósítószerrel készült alkotórészeket, a friss zöldségeket részesítem előnyben, lehetőleg őstermelőtől vásárolok, a házi készítésű alapanyagokat keresem elsősorban. Természetesen korunkban már nem lehet teljesen kiszorítani a kevésbé egészséges alapanyagokat, de mindenképpen törekednünk kell arra, hogy legalább csökkentsük ezeket.
Tulajdonképpen a lényeg röviden: a környezetünkben megtalálható,természetes alapanyagok felhasználásával már nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy egészségesebben étkezzünk.
A murakeresztúri étel bemutatóra csak olyan zöldségek kerültek felhasználásra, amelyek szinte minden ügyes kezű háziasszony kertjében megtalálhatók, kivéve talán a citromot.
Sőt szerencsésebb esetben a csirke, a sertéshús, a tojás vagy a tej is lehet saját alapanyag, vagy akár saját fűszerkertet is lehet nevelni.