Ünnepek, szokások és kultúra 2. előadás - Húsvét

A tavalyi évben megkezdett hagyományt folytatva, csütörtökön este az "Ünnepek,szokások és kultúra" rendezvény sorozat 2. előadását hallgathattuk meg Dr.S.Nagy Katalin professzor asszony tolmácsolásában. A húsvéti ünnepről szóló előadásában átfogóan beszélt arról, hogy húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és ezáltal a legjelentősebb is. A húsvét mozgó ünnep, március 21-e és április 25-e közé esik,előkészülete a 40 napig tartó nagyböjt, ami Jézus 40 napos kínszenvedésére utal. A húsvéthoz kapcsolódóan számos szokás alakult ki, ilyen a barka megjelenése, amely a természet megújulását jelképezi, ahogy véget ér a böjt,véget ér a tél is.
A húsvéti bárány Jézust jelképezi, máig kapcsolatba hozható azzal a közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. A tojás a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe, az évente megújuló természet élményének hatására a feltámadás és az örök élet szimbóluma. A népi hitvilágban a világ megszületésének jelképe. Az előadás, a vetített képekkel, nemcsak a történetet ismertette meg velünk, hanem számos kiváló festő művét is láthattuk, összekapcsolva a művészettörténeti vonallal is.
A kulturális élvezet után, gasztronómiai élvezettel folytatódott az este, mégpedig a húsvéti ételek kóstolójával, amit most is a varázskonyha készített erre az alkalomra. A sonka, a tojás, a kalács, a torma mind-mind kifejezetten húsvéti étkek és természetesen az édes sütemény sem hiányozhatott a kínálatból.
Megint egy jól sikerült estének örülhettünk, mely túl azon, hogy mesterien kapcsolódott össze az ünnep, a népi hagyományok, a történelem és a művészet, már előre vetíti a közelgő ünnep fényét.

{phocagallery view=category|categoryid=15|limitstart=0|limitcount=5|pluginlink=1|imageordering=9}