A görög konyha egyszerűen egészséges és finom, mivel a legjobb alapanyagokat használják: ízletes olíva bogyók, friss zöldségek és gyümölcsök, frissen fogott halak, jó minőségű húsok a legjobb helyi olívaolajon sütve. Röviden így jellemezhető a görög emberek étrendje, de kicsit részletesebben is nézzünk bele gasztronómiájuk történetébe, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az ógörögök számára a legfontosabb az ízek harmóniája, a minőség és nem a mennyiség volt, ezért  rengeteg fűszert, zöldséget használtak ételeik elkészítésénél. A mai tradicionális ételeket az ógörögök nem ismerhették, hiszen abban az időben még nem létezett rizs, paradicsom, cukor, burgonya, paprika, kávé. Főbb alapanyagaik a búza, az olaj, az olajbogyó és a bor voltak. Gyakran ettek húst, főként sertés és marhahúst, ami mára szinte teljesen megváltozott és eltűnt az étrendjükből. 

Napjainkban a görög konyha sok hasonlóságot mutat más mediterrán országokéval. Sertéshúst – az éghajlati viszonyok miatt – csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha és a birkahús a jellemző. A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill) Különféle fűszereket használva, pedig ízek százait produkálják. Ételeik főszeplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt. a görögök törekednek arra, hogy mindig a legfrissebb zöldségekkel gazdálkodjanak. Salátáik nemcsak köretként, de önálló fogásként is megállják  helyüket. Kísérőként feta sajtot használnak, melynek enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel. Miután a görögök az egészséges táplálkozás hívei (bár helyi adottság is) étrendjükben számos hal és tengergyümölcsei recept is fellelhető, melyek nemcsak ízletesek, de vitaminokban és ásványi sókban is bővelkednek. A nap bármelyi szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával , sajttal  töltött piték, ezek is nagyon népszerűek.  A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegéhez hasonlíthatóak.

Az italok közül igen kedvelt apetitif  az ouzo (ánizsos pálinka) . Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. A görög sörök jó minőségű, világos sörök. Étkezés után szinte elmaradhatatlan a kávé, melynek két változata ismert: az egyik a tourkikos (zaccos feketekávé), és a nescafé.

Lelkes csapatunk 2012-től kezdődően számos gasztronómia versenyen képviseltette magát és kampuszt.

2014

Falunapi főzőverseny Surd - Első hely

XIV. Répafőző Verseny - Második hely

2013

X. Bor- és dödölle fesztivál - 2 arany minősítés

XIII. Répafőző Verseny

2012

XII. Répafőző Verseny

Mivel a következő alkalommal a francia konyhával ismerkedünk, egy rövid ismertetőt állítottunk össze pár jellegzetességéről, a teljesség igénye nélkül.

Fenyvesi KárolynéFenyvesi Károlyné vagyok a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz kollégiumának gondnoka.

A "varázskonyha" gondolata 2010. áprilisában született, egy olyan délutánon, amikor kollégista hallgatóink már a nagyon sokadik pizzát rendelték, és rendületlenül sütötték a tojásrántottát a konyhában. Mi lenne akkor, ha tudnának egy kicsit főzni? Talán a zacskós levesek és a tartósítószerekkel megáldott készételek háttérbe szorulhatnának, bármilyen egyszerű étel frissen elkészítve mégis csak egészségesebb lenne és persze gazdaságosabb is.

2010. szeptember végén az ötletből valóság lett és elindult a közös munka. 8-9 fős kis csapatunk lelkesen tanulta az alapvetően fontos dolgokat, mint a konyha tisztán tartása, alapanyagok előkészítése, fűszerek megismerése, konyhatechnológiai eljárások elsajátítása. Bár voltak kétségeim, hogy lesz-e érdeklődés a varázskonyha iránt, hamar kiderült, hogy kollégista hallgatóinknak van igénye erre a programra. Hétről hétre örömmel és nem kis büszkeséggel láttam rajtuk a lelkesedést és a fejlődést is. Nagy utat tettünk meg az elmúlt tanévben, sok finom ételt készítettünk el közösen és az est csúcspontja mindig a jó étvággyal elfogyasztott vacsora és a jó ízű beszélgetések voltak.

vk

A 2011-es tanévben folytattuk a megkezdett munkát, természetesen új ötleteink is voltak, minden hónapban egy alkalommal a nemzetek konyháival ismerkedtünk. Elsőként a francia konyha gyöngyszemeiből válogattunk egy csokorra valót.

A varázskonyhában résztvevő hallgatók nem csak a tanulás végett és saját szükségleteik kielégítése végett ragadnak fakanalat, de több egyetemi, városi rendezvényen is képviselik a varázskonyhát. Ilyen hagyományásonak számító rendezvények például a Kocamuri, a TVKP vagy az Oktopen is.

A "Varázskonyha" 2012-es tanévben is folytatja a sikeres munkát. Fejlődésünket egyértelműen mutatja, hogy egyre több egyetemi és városi rendezvényen veszünk részt. Már készülünk, a hamarosan megrendezésre kerülő "Oktopen"-re, ahol a hagyományostól eltérő ételt fogunk készíteni.
Ezért most már két irányban folytatódik a varázskonyha munkája. Egyik törekvésünk, hogy állandó tagjainknak lehetősége legyen minden foglalkozáson részt venni, mivel a rendezvényeken ők jelentős mennyiségű munkát vállalnak magukra. Pl.: elsős napok, kocamuri, oktopen stb.
Tulajdonképpen ők a haladó csoport. A másik irány pedig az újonnan érkezők bevonása, természetesen csak ha van hozzá kedvük. Az idén is lesz "nemzetek konyhája", és különböző megmérettetéseken is szeretnénk részt venni.

Erre az oldalra felkerülnek az általunk elkészített ételek receptjei, hogy mindenki számára elérhetők legyenek, illetve a látogatók nyomon követhetik milyen eseményeken vettünk részt.